Olemme edelläkävijä toiminnallisen paloturvallisuussuunnittelun tuomisessa osaksi modernia paloturvallisuussuunnittelua. Meiltä löytyy asiantuntija kaikkiin paloteknisiin ongelmiin. Sitoudumme työhömme asiantuntevalla tavalla ja ajattelemme aina asiakkaan etua, turvallisuudesta tinkimättä. Teemme suunnittelua kaiken kokoisiin kohteisiin pienistä peruskorjauskohteista aina suuriin julkisiin rakennuksiin.
Olympiastadionin uudistamisessa hyödynnettiin hyvin laaja-alaisesti yrityksemme tieto-taitoa ja osaamista. Olimme projektissa vahvasti mukana aina suunnittelun alkuajoilta rakennuksen käyttöönottoon asti – ja vähän vielä jälkeenkin.
Vaativan suunnittelutyön lisäksi myös paloturvallisuuslaitteistojen toteutuksen ja toiminnan tarkastus muodosti tärkeän osan työstämme. Asennuskatselmointeihin kuului kaikki alkusammutuskalustosta ja poistumisopastuksesta savunpoisto- ja hälytysjärjestelmien toimintaan.
Stadionin näyttävien katsomokatosten rakenneratkaisut mahdollistettiin tekemällä simuloidun palotilanteen rakenneanalyysit ja mitoituslaskelmat. Nykyiset henkilökapasiteetit mahdollistettiin tekemällä kattavat palo- ja poistumisturvallisuussimuloinnit suuria yleisötiloja, katsomoja ja kenttää koskien. Lisäksi kohteeseen tehtiin lukuisia rakennuspaikkakohtaisia tarkasteluja koskien mm. useita rakennussuojelullisesti tärkeitä säilytettäviä rakenteita.
Oli hienoa olla mukana jokaisen suomalaisen tunteman kohteen peruskorjauksessa.
Olimme yhdessä Sigge Arkkitehdit Oy:n kanssa mukana ympäristöministeriön KIRA-digissä, eli kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoitumista edistävässä hankkeessa. Se oli osa hallituksen julkisen palvelun digitalisoitumisen kärkihanketta. Mukana oli kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita ympäri Suomen.
KIRA-digin tavoitteina oli avata rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto kaikkien helposti käytettäväksi, kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja sekä kehittää lainsäädäntöä luoda uusia innovaatioita ja liiketoimintaa.
Bothnia High 5 -projektiallianssissa rakennetaan H-uudisrakennusta Vaasan keskussairaalalle.
Olemme mukana hankkeen paloturvallisuussuunnittelijana.
Yrityksemme löytyy tästä päivästä eteenpäin Finanssialan automaattisia sammutuslaitteistoja suunnittelevien yritysten listalta. Yrityksemme on listan ensimmäinen.
http://www.finanssiala.fi/vahingontorjunta/materiaalipankki/Sivut/Laitteet-ja-liikkeet.aspx
Mikko Nieminen on tehnyt diplomityön Rakennusten sprinklerilaitteistojen luotettavuudesta. Tutkimus tehtiin Tampereen teknillisen yliopiston palotekniikan tutkimusryhmässä. Tutkimuksen ohjausryhmässä olivat mukana Palotekninen Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy, Puutuoteteollisuus ry, Promist Oy, Ramboll Finland Oy sekä Teräsrakenneyhdistys. Diplomityössä esiteltiin sprinklerilaitteiston luotettavuuden arvioinnin menetelmiä ja tarkasteltiin sprinklerilaitteistojen luotettavuutta systeemipohjaisella sekä komponenttipohjaisella menetelmällä.
Työn systeemipohjainen tutkimus toteutettiin tutkimalla PRONTO-tietokannan avulla sprinklerilaitteistojen luotettavuutta Suomessa vuosina 1996-2016 sattuneissa tulipaloissa. Sprinklerilaitteistojen luotettavuudeksi arvioitiin 98,1 %. Komponenttipohjaisessa tutkimuksessa määritettiin kirjallisuudesta komponenttien vikaantumistodennäköisyydet ja muodostettiin vikapuumalli sprinklerilaitteistojen tyypillisistä komponenteista. Tällä menetelmällä sprinklerilaitteiston luotettavuudeksi arvioitiin 99,0 % - 99,7 %. Lopuksi komponenttipohjaista tutkimusta sovellettiin puukerrostalo- ja kauppakeskuskohteisiin. Kohteiden vikapuumallit muodostettiin sprinklerilaitteistojen kytkentäkaavioiden pohjalta. Puukerrostalon laitteiston luotettavuudeksi saatiin 99,1 – 99,7 % ja kauppakeskuksen laitteistolle 98,0 – 99,3 %. Saatujen sprinklerilaitteiston luotettavuuden arvojen avulla osoitettiin, millainen merkitys sprinklerilaitteiston luotettavuudella on rakenteiden suunnitteluratkaisuihin.
Aiheesta pidettiin esitys Paloseminaarissa 6.2.2018 ja sitä esitellään SPRITY-koulutuspäivillä 20.4.2018.
Diplomityö on ladattavissa osoitteesta: https://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/25673/nieminen.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Poikkeuksellisen vaativaksi hankkeeksi arvioitu 14-kerroksinen puukerrostalo on saanut rakennusluvan Joensuun rakennus- ja ympäristölautakunnalta. Olemme tehneet kohteen paloturvallisuussuunnittelun. Toiminnallisella paloturvallisuussuunnittelulla on määritetty kantavien rakenteiden vaatimukset. Simulointitulosten perusteella kohteessa voisi jättää palosuojaamatonta puupintaa näkyviin. Kohteeseen tehtiin myös poistumisaikasimuloinnit sekä savunpoisto- ja sprinklerisuunnittelu.
Timo Jokinen / Palotekninen Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy on julkaissut vertaisarvioidun tieteellisen artikkelin Optimization of tubular trusses using intumescent coating in fire yhdessä Tampereen Teknillisen Yliopiston kanssa Rakenteiden Mekaniikka lehdessä (Vol. 49, 2016, Nro 4). Artikkeli käsittelee palosuojamaalattujen teräsputkirakenteisten kattoristikkojen kokonaisvaltaista optimointia tulipalossa, sekä palosuojamaalien mitoitusmenettelyn muutoksen (kansalliset TRY:n varmennetut käyttöselosteet -> eurooppalaiset ETA hyväksynnät) vaikutusta ristikon kustannuksiin.
Tutkimuksen tuloksista nähdään, että palosuojamaalin mitoitusmenettelyn muutos voi kasvattaa ristikon kokonaiskustannuksia jopa 30 % vanhaan menettelyyn verrattuna (R60 tapaus). Nähdään myös, että osa nousseista kustannuksista saataisiin takaisin tarkemmalla palotilanteen huomioon ottavalla optimoinnilla.
Tutkimuksessa käsitellään vain standardipalolle altistuneita ristikoita, mutta on helppo vetää johtopäätös, että kasvaneet palosuojamaalauskustannukset tekevät toiminnallisesta mitoituksesta entistäkin kannattavampaa, jolla usein päästään suojaustarpeesta jopa kokonaan eroon.
Aiheesta on pidetty esitys Lappeenrannassa 24.-25.8.2016 järjestetyillä Teräsrakentamisen T&K -päivillä.
Artikkeli on vapaasti luettavissa osoitteesta: http://rmseura.tkk.fi/rmlehti/2016/nro4/RakMek_49_4_2016_1.pdf