High-tech hybridirakentamista puusta ja muusta

14.10.2016

Osallistuimme ”High-tech hybridirakentamista puusta ja muusta” -opintomatkalle 29.9. – 2.10.2016. Matka suuntautui Keski-Eurooppaan Sveitsiin ja Itävaltaan. Nelipäiväinen ohjelma oli tiivis ja ohjelmassa oli hyvin eri tyyppisiä kohteita. Matkan osallistujat olivat monipuolisesti arkkitehtejä ja suunnittelijoita.

Zurichissä yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli Kalkbreite, asuin- ja liikerakennus ratikkahallien päällä. Kantavina rakenteina oli käytetty pääosin betonia, mutta myös puuta ja terästä: puuta siellä, missä tarvittiin keveitä rakenteita ja terästä siellä, missä tarvittiin pitkiä jännevälejä. Tutustuimme myös Freilager Zurich asuinalueeseen, jonne oli tehty sekä puu- että betonikerrostaloja. Kohteessa ei puujulkisivuja oltu palosuojattu edes maantasokerroksessa, mutta rakennukset sijaitsivat vähintään 10 m päässä toisistaan.

Itävallan puolella tutustuimme muun muassa kahdeksankerroksiseen puurakenteiseen toimistorakennukseen Life Cycle Tower ONE, jossa oli käytetty uudenlaista Cree-rakennejärjestelmää. Cree-rakennejärjestelmässä käytetään puu-betonivälipohjia. Kohteen toteutus erosi suomalaisista kohteista muun muassa siten, ettei sitä oltu sprinklattu ja kantavat puurakenteet olivat näkyvissä. Rakentajan mukaan näkyviin jäävän puun on katsottu lisäävän paloturvallisuutta, koska rakenteiden kunnon pystyy näkemään. Toinen srinklauksen poisjättämistä selittänyt seikka oli se, että yhden kerroksen kerrosala oli vain 250 m2. Samaa rakennejärjestelmää oli käytetty myös arkkitehti Hermann Kaufmannin suunnittelemassa 10 000 m2 suuruisessa IZM Illwerke toimistotalossa.

Mieleenpainuvin tutustumiskohde oli 1700-luvulla rakennettu arkkitehti Patrich Thurstonin koti, jonne saimme kutsun viettämään lauantai-iltaa.